O cukierni

Cukiernicza tradycja Firmy rodzinnej Krychniak sięga początku stulecia. Wtedy właśnie to Albert Ziemiański, bliski kuzyn rodziny Krychniaków założył w Warszawie na ul. Mazowieckiej słynną Cukiernię „Ziemiańską”. W ślady wuja poszedł Eugeniusz Krychniak, który  swoją pierwszą cukiernię założył zaraz po wojnie w 1955r. we Włodawie woj. Lubelskie. Wszystkie wypieki które sprzedawał robił sam według przedwojennych receptur wuja Alberta. Później zakład przeniósł do Koluszek woj. Łódzkie. W ślady Eugeniusza Krychniak poszedł jego syn Wiktor Krychniak, który od młodych lat pomagał w cukierni, zaczynał od malowania oczu cukrowym barankom. W 1977r. Wiktor Krychniak założył w Brzezinach k. Łodzi cukiernię pod opatentowaną nazwą „Cukiernia z Tradycjami Rodzinnymi Krychniak”. Wraz z rodzinnym zamiłowaniem do słodkiego rzemiosła Wiktor odziedziczył stare książki z recepturami i maszyny. Z przepisów korzysta do dziś, a maszyny z biegiem lat zastąpiono nowoczesnym parkiem maszynowym renomowanych Firm zachodnich. Przy tak zmodernizowanej produkcji Firma wprowadziła na rynek Cukierniczy kilkadziesiąt gatunków ciast, ciastek, tortów i herbatników. Tak różnorodny asortyment wysokiej jakości cieszy się doskonałą  renomą  wśród  mieszkańców Brzezin i okolic. Dzięki wysokiej technologii przy produkcji herbatników.

Załoga cukierni bierze udziały w różnych szkoleniach i pokazach dzięki którym podnosi kwalifikacje. Młodszy syn Wiktora, Krzysztof wykazuje olbrzymie zdolności cukiernicze, reprezentował cukiernię w kilku konkursach, a teraz osobiście prowadzi Cukiernię Bombonierka w brzezinach.

Osiągnięcia:

  • 1996 Nagroda specjalna dla najmłodszego uczestnika na III Ogólnopolskim Konkursie Cukierniczym w Warszawie.
  • 1999 Wicemistrzostwo Młodych Cukierników do lat 21, na Targach POLAGRA w Poznaniu.
  • 2000 Nominacja do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Lizbonie.